ESIA

Euroaptieka, SIA

Cēsu 31 k-1, Rīga, LV-1012 www.euroaptieka.lv

Cukura diabēts un uzturs: kuras uzturvielas visbiežāk ir nepietiekamā daudzumā? 

2025. gada 16. oktobrī 09:00
Autors: Publicitātes foto
Autors: Publicitātes foto

Cukura diabēts ir hroniska slimība, kas būtiski ietekmē cukura līmeni asinīs un kopējo vielmaiņu organismā. Cilvēkiem ar diabētu ir īpaši svarīgi pievērst uzmanību uzturam, jo pareizi izvēlēta ēdienkarte palīdz saglabāt stabilu cukura līmeni, samazina oksidatīvo stresu un uztur nepieciešamos mikroelementus. Tomēr pat rūpīgi plānota cukura diabēta diēta nereti nenodrošina pietiekamu daudzumu dažiem vitamīniem un minerālvielām, tāpēc ir vērts sekot līdzi to uzņemšanai un papildināt nepieciešamības gadījumā ar uztura bagātinātājiem. 

Kāpēc uzturs ir īpaši svarīgs cilvēkiem ar diabētu? 

Cilvēkiem ar diabētu uzturam ir daudz plašāka nozīme nekā tikai enerģijas nodrošināšana. Pareizi izvēlēta diabēta ēdienkarte palīdz samazināt slimības ietekmi uz organismu un ilgtermiņā uzlabot dzīves kvalitāti. 

  • Uztur stabilu cukura līmeni asinīs – sabalansēts uzturs palīdz izvairīties no krasām cukura līmeņa svārstībām asinīs.
  • Samazina oksidatīvo stresu organismā  
  • Novērš svarīgu mikroelementu zudumu – veselīgs uzturs palīdz organismam saglabāt svarīgus mikroelementus.
  • Mazina komplikāciju risku sirds un nervu veselībā. 

Daži ieteikumi, veidojot ēdienkarti

Kontrolē ogļhidrātu daudzumu un veidu 

  • Izvēlies lēni uzsūcošos ogļhidrātus (pilngraudu maize, auzu pārslas, brūnie rīsi, pākšaugi).
  • Ierobežo vienkāršos cukurus – saldumus, balto maizi, saldinātus dzērienus.
  • Centies uzturēt vienmērīgu cukura līmeni asinīs, sadalot ogļhidrātus vienmērīgās porcijās visas dienas garumā. 

Olbaltumvielas katrā ēdienreizē 

  • Labas izvēles: liesa gaļa (vista, tītars), zivis, pākšaugi (lēcas, pupas), olas, rieksti un sēklas.
  • Olbaltumvielas palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu un stabilizē cukura līmeni asinīs. 

Izvēlies veselīgas taukvielas 

  • Avokado, olīveļļa, rieksti, sēklas un taukainās zivis (lasis, siļķe) – samazina sirds slimību risku un uzlabo taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanos. 

Dārzeņi un augļi 

  • Prioritāte – zaļie lapu dārzeņi, brokoļi, paprika, tomāti.
  • Augļi – izvēlies augļus ar zemu glikēmisko indeksu, piemēram, ogas vai ābolus, un ēd tos mērenās porcijās. 

Mikroelementi un vitamīni 

  • Magnijs, hroms, D vitamīns, B grupas vitamīni, alfa-liposkābe, cinks – svarīgi nervu veselībai, cukura līmeņa regulācijai un imunitātei.
  • Avoti: pākšaugi, pilngraudi, rieksti, olas, zivis, piena produkti, saules gaisma (D vitamīns).
  • Ja nepieciešams, papildini uzturu ar vitamīniem diabētiķiem. 

Kā sabalansēt pārtiku ikdienā? 

  • Plāno porcijas: puse šķīvja – dārzeņi, ceturtdaļa – olbaltumvielas, ceturtdaļa – pilngraudi vai pākšaugi.
  • Ievēro regulāras ēdienreizes: 3–5 ēdienreizes dienā, lai izvairītos no cukura līmeņa svārstībām.
  • Ierobežo sāli un piesātinātās taukvielas: mazina sirds un asinsvadu komplikāciju risku.
  • Dzer pietiekami daudz ūdens: 1,5–2 l dienā, ierobežo saldinātus dzērienus.
  • Vienmēr konsultējies ar diētas speciālistu vai endokrinologu, lai pielāgotu individuālās vajadzības. 

Visbiežākie uzturvielu trūkumi diabēta gadījumā 

Cukura diabēts ietekmē vielmaiņu un organismā palielina noteiktu vitamīnu un minerālvielu patēriņu. Tas nozīmē, ka pat pie sabalansētas cukura diabēta diētas var izveidoties mikroelementu deficīts.  

Kāpēc diabēta gadījumā uzturvielu trūkums ir biežāks?  

Paaugstināts oksidatīvais stress

Augsts cukura līmenis asinīs veicina brīvo radikāļu rašanos, kas patērē antioksidantus, piemēram, vitamīnus C un E, alfa-liposkābi. Tas nozīmē, ka organisms ātrāk “iztērē” šīs svarīgās uzturvielas, pat ja uzturs ir vidēji sabalansēts. 

Mikroelementu zuduma risks

Daži diabēta medikamenti (piemēram, diurētiskie līdzekļi) veicina minerālvielu, piemēram, magnija vai kālija, zudumu. 

Paaugstināts cukura līmenis urīnā var radīt minerālvielu zudumu, jo tās tiek izskalotas no organisma kopā ar urīnu. 

Uztura ierobežojumi

Diabēta pacientiem bieži jāierobežo ogļhidrāti, tauki vai citi produkti, kas var radīt nepietiekamu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu, piemēram, B grupas vitamīnus, D vitamīnu, magniju vai cinku. 

Vielmaiņas traucējumi 

Diabēts ietekmē insulīna darbību un metabolisma procesus, kas var samazināt noteiktu vitamīnu, piemēram, D vitamīna, uzsūkšanos. 

Īpaša uzmanība jāpievērš šādām uzturvielām: 

  • Magnijs – iesaistīts cukura līmeņa regulācijā un nervu darbībā.
  • Hroms – palīdz insulīna darbībai.
  • D vitamīns – nepieciešams imunitātei, kauliem un vielmaiņai.
  • B grupas vitamīni (B1, B6, B12) – atbalsta nervu sistēmu un enerģijas ražošanu.
  • Alfa-liposkābe – spēcīgs antioksidants, kas palīdz mazināt nervu bojājumus.
  • Cinks – veicina brūču dzīšanu un imunitāti. 

Regulāra šo uzturvielu līmeņa uzraudzība un savlaicīga papildināšana ir svarīgs solis, lai samazinātu diabēta radītos riskus un uzlabotu ikdienas pašsajūtu. 

Simptomi uzturvielu trūkuma gadījumā 

  • Pastāvīgs nogurums un zems enerģijas līmenis.
  • Biežas infekcijas vai lēna brūču dzīšana.
  • Muskuļu krampji vai tirpšanas sajūta rokās un kājās.
  • Garastāvokļa svārstības, aizkaitināmība vai miega traucējumi.
  • Matu izkrišana vai ādas problēmas. 

Kā nodrošināt pietiekamu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu? 

  • Sabalansēts uzturs – izvēlies pilnvērtīgu ēdienu kombinācijas, kas iekļautas diabēta ēdienkartē.
  • Regulāras analīzes – pārbaudi mikroelementu un vitamīnu līmeni, īpaši, ja parādās trūkuma simptomi. 

Uztura bagātinātāji – palīdz aizpildīt uzturvielu deficītu, ja ar ikdienas uzturu nepietiek. 

Lai nodrošinātu pietiekamu mikroelementu uzņemšanu, svarīgi ievērot sabalansētu uzturu ar daudzveidīgiem dārzeņiem, pilngraudiem, olbaltumvielām un veselīgām taukvielām, regulāri pārbaudīt vitamīnu līmeni asinīs un, ja nepieciešams, lietot uztura bagātinātājus. Pareiza uztura plānošana un uzraudzība palīdz cilvēkiem ar diabētu justies labāk, uzlabo pašsajūtu un samazina ilgtermiņa veselības riskus. 

Konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu, pirms uztura bagātinātāju iekļaušanas savā ikdienā. Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu. 

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS!

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU. 

 

Atrašanās vieta