ALTAS IT, SIA

ALTAS IT, SIA

Brīvības gatve 221-1, Rīga, LV-1039 www.altas.lv/
www.altas.lv/

5 nozares ekspertu padomi, kas jāņem vērā pirms videonovērošanas sistēmas iegādes

2021. gada 22. jūnijā 10:25

Iegādājoties videonovērošanas sistēmu, pircējs nereti izvēlas lētākus, zemākas kvalitātes risinājumus. Sākotnēji šāda izvēle var šķist pareiza finansiālu īstermiņa ieguvumu dēļ. Taču ilgtermiņā zemas kvalitātes produkts nesīs gan finansiālus zaudējumus, gan veidos vājos punktus uzņēmuma vai organizācijas drošības sistēmā. 

Videonovērošanas sistēmas galvenais uzdevums ir drošības funkcijas īstenošana. Taču šodien tikai 25% videonovērošanas sistēmu darbību veido videoieraksta veikšana, pārējo veido tādas funkcijas kā: datu uzglabāšana un analītika, apdraudējumu atpazīšana un ziņošana, procesu optimizācija un pat tehnoloģiskie risinājumi zādzību izmeklēšanai vai klientu plūsmas analīzei. Zemas kvalitātes videonovērošanas risinājumi ne tikai nespēj sniegt kvalitatīvu un visaptverošu videoierakstu veikšanu, bet arī to funkcionālās paketes nevar tikt pielāgotas mūsdienu drošības uzraudzības prasību izpildei.


Plānojot videonovērošanas sistēmu uzlabojumus vai nomaiņu, ir būtiski vērsties pie nozares ekspertiem, lai uzzinātu vairāk par drošības sistēmu tehnoloģiskajām iespējām un to funkcionalitāti visdažādāko drošības risku novēršanai, ar kuriem šodien saskaras uzņēmumi un organizācijas. Uzzini 5 svarīgākos jautājumus, kurus uzdot nozares ekspertam pirms videonovērošanas sistēmas iegādes vai uzlabošanas!

1. Videonovērošanas sistēmas piegādātāja izvēle 
Pirmais solis pretī iekštelpu vai āra videonovērošanas sistēmas uzlabošanai vai nomaiņai ir pakalpojuma sniedzēja izvēle. Kvalitatīva un uzticama pakalpojuma saņemšanai iepazīsties ne tikai ar piegādātāju pakalpojumiem, bet arī ar viņu līdzšinējo darbību.

Reputācija 
Izpēti, vai izvēlētais uzņēmums ir klasificējies kā saimnieciskās darbības veicējs šajā nozarē un cik ilgi nodarbojas ar pakalpojumu sniegšanu. Iepazīsties ar publiski pieejamo informāciju par uzņēmumu, piemēram, Lursoft uzņēmumu katalogā vai uzņēmuma mājaslapas kontaktu sadaļā, kā arī iepriekš realizētajiem projektiem. 
Atsauksmes
Pārbaudi, vai potenciālā piegādātāja mājaslapā ir pieejama sadaļa ar klientu atsauksmēm. Tāpat atsauksmes vari meklēt arī internetā vai pieprasīt no uzņēmuma pārstāvjiem. Pirms līguma noslēgšanas ieteicams veikt arī selektīvu atsauksmju pārbaudi, uzrunājot piegādātāja klientus vai pārbaudot informāciju sociālajos tīklos.  

Audits jeb esošās sistēmas novērtējums
Pārliecinies, vai izvēlētais piegādātājs piedāvā veikt esošās videonovērošanas sistēmas auditu. Profesionāls partneris vienmēr piedāvās veikt uzņēmuma vai organizācijas esošās sistēmas auditu, lai identificētu, vai tās struktūrā ir nepieciešami tikai nelieli uzlabojumi vai gluži pretēji – tā ir krasi jāmaina. Iespējams, uzņēmuma vai organizācijas videonovērošanas sistēmai ir nepieciešami tikai atsevišķi uzlabojumi, lai pielāgotu to aktuālākajām drošības prasībām. 

Sertifikācijas un instalatori
Videonovērošanas sistēmas uzlabošanā vai nomaiņā īpaši nozīmīga ir instalācijas fāze. Izvēlētajam instalācijas uzņēmumam jābūt sertificētam, un tā darbiniekiem ir jābūt visām atbilstošajām atļaujām. Augstākās kvalitātes drošības sistēmas nevar uzstādīt darbinieki bez atbilstošas kompetences un specifiskām tehniskajām zināšanām. Turklāt īsti profesionāļi pirms darbu veikšanas izrunās visas instalācijas nianses, ieteiks labākos risinājumus, kā arī sniegs sistēmas lietošanas apmācību. 

Piedāvājuma kvalitāte un prezentācija
Izvērtē piegādātāja izstrādātā piedāvājuma kvalitāti. Piedāvājuma detalizācijas pakāpe ne tikai norāda uz potenciālā sadarbības partnera profesionalitāti un kompetenci, bet arī izceļ piedāvātā produkta kvalitāti, funkcionalitāti un ieguldījumu uzņēmuma drošībā. Tāpat pievērs uzmanību piedāvājuma prezentācijai un uzņēmuma pārstāvja profesionalitātei. Turklāt prezentācijas sniedz lielisku iespēju precizēt neskaidros jautājumus par sistēmas tehnoloģiskajām iespējām, tās uzturēšanu un atjaunināšanu.

2. Videonovērošanas iekārtu ražotājs
Videonovērošanas iekārtu izcelsme ir viens no svarīgākajiem videonovērošanas sistēmas iegādes aspektiem. Pirmkārt, izcelsmes valsts ļauj izvērtēt produkta kvalitāti un ilgmūžību, otrkārt, apzināt potenciālos drošības riskus. Ārpus Eiropas Savienības ražotas sistēmas krasi atšķiras kvalitātes un ekspluatācijas laika rādītājos. Piemēram, sertificēta Eiropas Savienības ražotāja sistēmas darbības laiks ir no 5 līdz 10 gadiem, savukārt lētāku Āzijas ražojumu – no 2 līdz 3 gadiem. Tāpat valsts pārvaldes institūciju rekomendācijas videokameru uzstādīšanai un videonovērošanas veikšanai nosaka, ka Eiropas Savienībā un NATO dalībvalstīs ražotiem produktiem ir zemāki privātuma pārkāpumu un nesankcionētas informācijas iegūšanas riski. Attiecīgi cenas ziņā pieejamākas Ķīnā ražotas tehnoloģijas ir ar augstāku drošības apdraudējumu risku. 

3. Videonovērošanas kameru papildu funkcijas
Mūsdienīgu videonovērošana risinājumu funkcionalitāte ir ievērojami plašāka nekā gala lietotājs var iedomāties. Sākot no teritorijas apsardzes, ražošanas procesu kontroles un automašīnu numuru atpazīšanas līdz apmeklētāju plūsmas analītikai, integrācijām POS termināļos un elektroniskajos svaros, videonovērošanas sistēmas ir pielāgojamas ikviena uzņēmuma un organizācijas drošības prasību izpildei. Pirms sistēmas piegādātāja izvēles pārliecinies par piedāvātās produkcijas funkcionalitāti un atbilstību uzņēmuma vai organizācijas drošības risku novēršanai. Labākie nozares eksperti ne tikai iepazīstinās ar šobrīd aktuālākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, bet arī sniegs detalizētu ieskatu papildu funkciju izmantošanai tieši jūsu uzņēmuma drošības, ražošanas procesa uzraudzības un piekļuves kontroles sistēmas uzlabošanas un automatizācijas vajadzībām. 

4. Kiberdrošība
Viens no šobrīd aktuālākajiem uzņēmumu un organizāciju darbības riskiem ir kiberdrošība. Kiberdrošības riskus nevar novērtēt par zemu, īpaši videonovērošanas sistēmas uzlabošanas vai nomaiņas gadījumā. Tieši IP novērošanas kameras ir viens no populārākajiem hakeru uzbrukumu mērķiem, lai nokļūtu uzņēmuma vai iestādes tīklā, piekļūtu nepieciešamajai informācijai vai traucētu sistēmas darbību. Kibernedrošas IP kameras padara datu tīklu ievainojamu, sniedzot iespēju hakeriem viegli piekļūt sistēmai. Vadošie videonovērošanas sistēmu ražotāji savus produktus aprīko ar operētājsistēmām un tīkla drošības sertifikātiem, kas atbilst aktuālākajām kiberdrošības prasībām, kā arī nepārtraukti testē un pārbauda savu produktu ievainojamību attiecībā uz kiberdrošības riskiem. Tāpēc pirms piemērotākā piegādātāja izvēles izvērtē piedāvātās sistēmas kiberdrošības funkcionalitāti un ražotāja izstrādātās vadlīnijas, lai parūpētos par uzņēmuma fiziskās drošības un kiberdrošības riskiem, lai uzņēmuma un klienta dati būtu drošībā.

5. Individuāli risinājumi iegādei un nomai
Augstas kvalitātes drošības sistēmas nebūt nav lētas. Taču ne vienmēr videonovērošanas sistēma ir jāiegādājas, tā var arī tikt nomāta vai iegādāta līzingā. Vadošie nozares pārstāvji saviem klientiem spēj piedāvāt individuāli izstrādātus drošības sistēmu iegādes vai nomas plānus. Tāpēc pirms līguma slēgšanas pārliecinies, kādus novērošanas sistēmas finansēšanas modeļus attiecīgais pakalpojumu sniedzējs piedāvā un vai tie ir piemēroti tavam uzņēmumam.


"ALTAS IT", SIA
Brīvības gatve 221 - 1, Rīga, LV-1039
Tālrunis 371 66100650 
E-pasts: altas@altas.lv
altas.lv 

Raksts

media/users/article/galleries/150/491/15049191.jpg

Dezinfekcijas vārti Covid-19 inficēšanās risku samazināšanai un higiēnas prasību kvalitātes sistēmas modernizēšanai

Dezinfekcijas sistēma jeb dezinfekcijas ieejas vārti nodrošina pilna auguma dezinfekciju, bezkontakta temperatūras mērīšanu un cilvēku plūsmas organizēšanu. Gate0 daudzfunkcionālā dezinfekcijas sistēma palīdz savlaicīgi identificēt slimības simptomus, nepieļaujot tālāku vīrusu izplatību.

Atrašanās vieta