PEā

Priedeslaipa E., ārsts-imūndietologs

Lāčplēša 59, Rīga LV-1011

Veselīgs uzturs – tas ir lēti!

2022. gada 28. novembrī 15:16

7 vietējie pārtikas produkti, kas nodrošina "mūžīgo jaunību"

Kādreiz medijus bija pārņemusi mode – stāsti par “superfūdiem”, brīnumainiem pārtikas produktiem, kas palīdz saglābāt veselību. Jā, čia sēklas un godži ogas skan eksotiski un skaisti, kā arī tām nav nekādas vainas, ja lieto ar prātu. Taču šoreiz parunāsim par produktiem, kas ir pieejami tepat Latvijā un kuri mums tikpat labi vai pat labāk palīdzēs, jo mūsu organisms pie tiem ir pieradis.

Ja pieņemat faktu, ka jūsu veselība ir jūsu rokās, nevis aptiekā, ka cilvēks ir dabas daļa, nevis biorobots ar orgānu komplektu, un esat sakaņā ar domu, ka "jūs esat tas, ko jūs ēdat”, aplūkojiet šo sarakstu!

Burkāni. Beta-karotīna, kas ir A vitamīna provitamīns (priekštecis), avots. Tas nodrošina ne tikai ādas skaistumu un jaunību, bet arī visu organisma iekšējo apvalku/gļotādu veselību. Burkāns ir lielisks jebkādā veidā – termiska apstrāde, saldēšana, rīvēšana nekaitē. Glabāšana gaismā samazina vērtīgās īpašības. Atcerieties, ka burkānus ir vērts lietot ar kaut ko eļļainu, tauku saturošu, lai beta-karotīns pārvērstos par vitamīnu A. Burkāni arī ir zarnu darbībai noderīgu šķiedrvielu avots, ja, protams, jūs neaizraujaties ar sulām un visus labumus nemetat atkritumos. Vēl arī ļoti vērtīgi burkānus grauzt un košļāt – lai trenētu smaganas un lai jūsu zobi būtu ilgāk veseli.


Kaņepju eļļa. Pilnvērtīgs omega-3, -6 un -9 avots pareizajā proporcijā. Meklējiet auksta spieduma eļļu no svaigām, negrauzdētām sēklām. Lieliska alternatīva linsēklu eļļai, ja linsēklu garša neiet pie sirds. Un vairs nebūs jāpērk aptiekā Omegas kapsulas. Pilnvērtīga pārtika un zāles vienā pudelē.

Mieži. Labākus, pēc sastāva un uzturvērtības īpašībām pilnvērtīgākus putraimus un graudus Zemes vidusjoslā grūti atrast. Ir labi jebkādā veidā: miežu putraimi, grūbas, drupināti, slīpēti, pērļu, milti –  atšķirībā no rīsiem mieži nezaudē apstrādē savas vērtīgās īpašības. Bet miežu milti ir vislabākais aizvietotājs pierastajiem miltiem ceptajos izstrādājumos. Izmēģiniet!

Ola. Punkts. Ja vajadzētu izvēlēties tikai vienu vienīgo visnoderīgāko produktu, tā būtu ola. Jebkāda. Jebkurā veidā. Ola ne tikai satur olbaltumvielas, pareizos taukus un daudz citu vērtīgu sastāvdaļu, bet arī ir pilnvērtīgs, sabalansēts produkts pēc definīcijas. Olā ir viss, kas vajadzīgs jaunai dzīvei. Jūs taču zināt, ka no olām rodas pilnvērtīgs, dzīvotspējīgs organisms, vai ne? Tāpēc, lai šis organisms būtu attīstījies, daba tajā ir salikusi pilnīgi VISU vajadzīgo. Izmantojiet! Un atrodiet savu olu. Es nejokoju – zosu, pīles, vistas, tītara, paipalu, strausa... Kāda jums labāk garšo? Un kādā veidā: vārīta, cepta, omlete?

Ziedputekšņi. Tie, kurus bites savāc no ziediem – pilns vitamīnu, bioflavonoīdu, antioksidantu, daudzu mikroelementu un minerālu komplekts. Dabīgais un dabiskais “vitamīnu komplekss”. 100% labāks par jebkuriem multivitamīniem no aptiekas.

Zaļumi/dīgsti. Var arī pats izaudzēt vai diedzēt. Arī sīpols glāzē ar ūdeni šeit ir pieskaitāms, ja jums garšo zaļie loki. Var arī pirkt no vietējiem lauksaimniekiem jau gatavus un iesaiņotus. Diedzēt var visu: zirņus, pupiņas, saulespuķu sēklas, lucernu, sinepes, redīsus, kressalātus utt. u.tml. Tas ir mikroelementu, šķiedrvielu un vitamīnu avots (īpaši C vitamīna) un jūsu skaistuma pamats.

Un, kā jau esmu rakstījusi savā "Slinka nutriciologa gidā", – mazas zivtiņas. Baltijas jūrā tās ir reņģes. Termiski apstrādātas ar visiem sīkajiem kauliem, kas ir organiskā fosfora un kalcija avots. Un kā jebkura zivs – pilnvērtīgs olbaltumvielu un dažu taukos šķīstošu vitamīnu, omegu u.tml., avots.

Gadījumā, ja uz jūsu galda pastāvīgi atrodas veselīgs ēdiens, bet ir notikušas neplānotas ķermeņa svara izmaiņas, varbūt ir pienācis laiks nodot analīzes un pārbaudīt, vai organismā nav notikušas nevēlamas pārmaiņas.

Vairāk par to, kā padarīt šķīvja saturu vērtīgāku jūsu skaistumam, veselībai un labsajūtai, var uzzināt individuālās konsultācijas laikā online vai personīgi Rīgā.


Elena Priedeslaipa, preventīvās medicīnas ārsts, metabolisma bioķīmiķis, nutriciologs

 

Pieraksts uz konsultāciju: https://calendly.com/priedeslaipa/first

Vairāk par mani: https://medicine.lv/infolapa/?c=elena-priedeslaipa-nutriciology-doctor

Raksts

upload/361531/media/2_superfood-elena-priedeslaipa.jpg

Veselīgs uzturs – tas ir lēti!

Uzzināsim par produktiem, kas ir pieejami tepat Latvijā un kuri mums palīdzēs padarīt šķīvja saturu vērtīgāku skaistumam, veselībai un labsajūtai! 

Atrašanās vieta