LaRSI

La RONDE, SIA

Vagonu 23, Rīga, LV-1009 www.bhs.lv

Kā izvēlēties kafijas automātu kafejnīcām?

2021. gada 8. janvārī 15:41

Atverot kafejnīcu, īpašnieki bieži nesaprot atšķirību starp kafijas automātiem un iegādājas pirmo sastopamo modeli. Lai nenožēlotu dārga kafijas automāta iegādi, kas nav piemērots jūsu kafejnīcai, ir svarīgi zināt, ar ko tie atšķiras.

Kā atšķiras espresso kafijas automāti?

Apskatīsim galvenās atšķirības starp espresso kafijas automātiem, kas ietekmēs kafijas kvalitāti. Tas palīdzēs jums izlemt, kura iekārta vislabāk atbilst Jūsu prasībām.

Kafijas automātiem ir viens vai vairāki sūkņi

Autors: schaerer_coffe_art_bhs_cup_cool_doble_1000x1000w

Sūknis ir ierīce, kas rada spiedienu kafijas automātā un arī iesūknē ūdeni boilerī. Espresso kafijas automātā var būt atšķirīgs sūkņu skaits.

Viens sūknis. Lielākajā daļā kafijas automātu viens sūknis vienlaikus veic vairākas funkcijas. Tas palielina spiedienu un ielej ūdeni katrā kafijas grupā, kā arī ūdeni iesūknē sildīšanās boilerī. Tā paša sūkņa dēļ visām grupām, kurās tiek pagatavots espresso, tiek iestatīts vienāds spiediens. Tie izmanto spiedienu ūdens apgādes sistēmā, kurai tie ir pievienoti, lai sūknētu ūdeni sildīšanās boilerī. Kad ūdens līmenis pazeminās, vārsts tiek atvērts, bet sūknis neieslēdzas. Ja jūs plānojat strādāt ar šādiem kafijas automātiem no ūdens pudelēs, nevis no ūdens padeves, tad jums būs jāizmanto papildu sūkņi, kas radīs spiedienu. Bet tas drīzāk ir izņēmums, vairumam kafijas automātu modeļu sūkņi darbojas gan ūdens ieliešanai grupā, gan ūdens iesūkšanai boilerī.

Vairāki sūkņi. Katrai kafijas grupai ir atsevišķi sūkņi. To galvenā priekšrocība ir tā, ka jūs varat atsevišķi pielāgot spiedienu katrai kafijas grupai. Kafijas automātu ar atsevišķiem sūkņiem trūkumi: tie ir daudz dārgāki nekā kafijas automāti ar vienu sūkni. Arī vairāki sūkņi aizņem diezgan daudz vietas. Vairāki sūkņi var būt noderīgi, ja plānojat izmantot dažādas kafijas receptes ar dažādu spiedienu dažādām kafijas grupām.

Kafijas automāti atšķiras pēc sūkņu veidiem

Autors: schaerer_best_foam_bhs_1000x1000w

Vibrējošie sūkņi ir vienkārši, tos galvenokārt izmanto kafijas automātiem, kas paredzēti zemai veiktspējai. Kafijas automātiem ar vibrācijas sūkņiem ir uzstādīts pārspiediena vārsts. Tas ir nepieciešams, jo vibrācijas sūkņiem nav iespējas pielāgot spiedienu, un ar šāda vārsta palīdzību var novērst lieko spiedienu un tādējādi noregulēt vēlamo spiedienu. Vibrācijas sūknis ir kompakts, tāpēc tas tiek uzstādīts mazos daļēji profesionālos un mājas kafijas automātos. Tiem ir zema cena - 18-70 eiro. Trūkums ir tāds, ka šāds sūknis rada lielu troksni.

Rotācijas sūkņi ir uzstādīti lielākajā daļā profesionālo kafijas automātu. Tie sastāv no paša sūkņa un elektromotora, kas rotē asmeņus mehānisma iekšpusē. Atšķirībā no vibrācijas sūkņiem rotējošie sūkņi rada stabilāku spiedienu un ir mazāk trokšņaini. Tomēr tie aizņem ievērojami vairāk vietas un maksā apmēram 200 eiro, neskaitot elektromotoru. Rotējošie sūkņi var atrasties espresso kafijas automāta iekšpusē vai ārpusē.

Tālvadības sūkņus var uzstādīt, piemēram, skapī zem kafijas automāta, kas ir ērti, mainot spiediena iestatījumus.

Kafijas automāti atšķiras ar sildīšanas boileru skaitu

Autors: schaerer_celebration_bhs_lv_1000x1000w

Kafijas automāti ar vienu sildīšanas boileri un siltummaiņu. Šīm mašīnām ir viens liels sildīšanas boileris, kas bieži nepārsniedz 5 litrus. Tas uztur nepieciešamo spiedienu un temperatūru 120 ° C. Kad espresso sūknis ir ieslēgts, aukstais ūdens no ūdens padeves nonāk boilerī, uzsilst un nonāk grupā. No turienes tas jau nonāk uz nodaļu ar kafiju. Atverot tvaika krānu, kas savienots ar boilera augšpusi, iegūst tvaiku piena putošanai.

Trūkumi:

- Ūdens temperatūra espresso pagatavošanas laikā ir nestabila, un to ir ļoti grūti precīzi iestatīt. Temperatūra ekstrakcijas sākumā bieži ir pārāk augsta un pēc vairāku kapučīno pagatavošanas vai ūdens izmantošanas no boilera kļūst nepietiekama;

- Espresso pagatavošanai nepieciešams papildus laiks. Pēc tam, kad mašīna ir sasilusi, boilerī ir pārkarsēts ūdens, kura temperatūra ir pārāk augsta espresso pagatavošanai. Tāpēc pirms kafijas tases pagatavošanas jāveic "tukša ialiešana", lai pārkarsēto ūdeni novadītu pilienu paplātē;

- Viena boilera kafijas automātam liela nozīme ir boilera izmēram. Jo lielāks tas ir, jo mazāk ticams, ka intensīvas plūsmas laikā temperatūra pazemināsies. Mēs iesakām kafijas automātus ar sildīšanas boileriem līdz 8 litriem.

Kafijas automāti ar vairākiem boileriem. Ir divu boileru kafijas automāti ar atsevišķiem boileriem tvaika / karstā ūdens un espresso pagatavošanai. Ir arī trīs un pat četru boileru kafijas automāti, kur katrai grupai papildus boilerim tvaika un verdoša ūdens pagatavošanai ir atsevišķs boileris espresso. Temperatūru var pielāgot katrai grupai atsevišķi. Tas var būt noderīgi, ja vienā un tajā pašā mašīnā vienlaicīgi plānojat pagatavot dažādas kafijas: vājāku un stiprāku.

Priekšrocības:

- Kafijas automāts neprasa "tukšu izliešanu". Katram katlam regulators ir iestatīts uz dažādu temperatūru. Tvaika un verdoša ūdens boileris uztur aptuveni 120 ° C temperatūrā. Espresso boileris aptuveni 93 ° C (rūpnīcas uzstādījums).

- Augsta termiskā stabilitāte, pat gatavojot lielu daudzumu espresso. Kafijas automātā ir boileris, kas iet caur tvaika boileri.

- Jūs varat iestatīt precīzu ūdens temperatūru espresso boilerī un atsevišķi tvaika un verdoša ūdens boilerī.

- Kafijas automāts kalpo ilgāk. Espresso boileris neveido kaļķakmeņu nosēdumu, jo tas uztur temperatūru no 90 līdz 95 ° C.

Tomēr šāds kafijas automāts maksā vairākas reizes dārgāk nekā ar vienu sildīšanas boileri.

Kafijas automāti atšķiras ar uzsildīšanas regulāciju

Autors: Barista_1000x1000w

Kafijas automāti regulē sildīšanu, izmantojot spiediena slēdzi vai regulatoru. Spiediena slēdzis uztur iepriekš iestatīto spiediena diapazonu un boilera temperatūru kafijas automātā. Tas darbojas pēc ļoti vienkārša principa. Kad ūdens boilerī vārās un tiek sasniegts noteikts spiediens, tausts nofiksējas, un uzsildīšana apstājas. Ja ar regulēšanas skrūvi palielināsiet atsperes saspiešanas pakāpi, ķēde tiks atvērta vēlāk, kas nozīmē, ka spiediens un temperatūra paaugstināsies augstāk. Ieguvumi - zemas izmaksas.

Papildu elementi kafijas automātos

Autors: Barista_2_1000x1000w

Zemāk uzskaitītais nav galvenie kafijas automāta izvēles kritēriji. Šīs ir papildu iespējas, kas atvieglo barista darbu.

Programmēšanas iespējas. Daudzi kafijas automāti ir aprīkoti ar programmējamām pogām uz noplūdes sensoriem, automātisko ieslēgšanos un izslēgšanos grupās, kas ļauj "atcerēties" nepieciešamo ūdens daudzumu. Vienkāršākajos modeļos barista ieslēdz, izslēdz un pats pārtrauc plūsmu. Kafijas automātiem ar programmējamām pogām izsniegšana sākas ar pogas nospiešanu un apstājas pēc noteikta mililitru skaita. Barista var programmēt kafijas automātu no rīta un visu dienu nedomāt par ūdens plūsmas ātrumu.

Kuru espresso kafijas automātu izvēlēties?

Meklējot piemērotu kafijas iekārtu, izvēlieties un ņemiet vērā paredzamo dzērienu pagatavošanas apjomu, vietas cilvēku plūsmu un personāla kvalifikāciju. Espresso automāta augstās izmaksas nenosaka kafijas kvalitāti.

Pirmkārt, lai pagatavotu garšīgu dzērienu, jums ir jābūt zināšanām par kafiju un tās pagatavošanu.

Otrkārt - pareizi izvēlētas kafijas pupiņas.

Un tikai trešajā vietā ir aprīkojums.

Atrašanās vieta