ZL.LV biznesa uzziņu portāls

ZL.LV biznesa uzziņu portāls

Blaumaņa 38/40, Rīga, LV-1011 zl.lv/
zl.lv/

Ko celt galdā Jāņos? 5 grilētas uzkodas, ar kurām pārsteigt savus svētku viesus

2025. gada 19. jūnijā 11:28
Autors: Shutterstock.com
Autors: Shutterstock.com

Pavisam drīz būs gada garākā diena un īsākā nakts, tādēļ jau savlaicīgi ir jāsāk plānot, ar ko cienāt līgotājus. Tradicionāli Jāņu galdā tiek celti latviešu iemīļotie svētku ēdieni – Jāņu siers ar ķimenēm, rupjmaize, dažādas gaļas uzkodas, pīrāgi un, protams, šašliks. Neiztrūkstošs ir arī alus vai kvass. Mūsdienās svētku galds bieži tiek papildināts ar grilētiem dārzeņiem, sezonas salātiem un dažādām uzkodām, radot lielisku apvienojumu starp senām tradīcijām un jaunām garšu variācijām. Šobrīd sociālajos tīklos ir pieejamas daudz un dažādas receptes grila sezonai, tādēļ esam apkopojuši piecas gardas receptes, kas ideāli noderēs gan tiem, kas Jāņus plāno svinēt mājās, gan tiem, kas ieplānojuši doties dabā. 

Grilēti šampinjoni bekonā  

 

Autors: Shutterstock.com
Autors: Shutterstock.com

Sastāvdaļas  

  • Lielie šampinjoni – 10 gab.
  • Bekons – 10 šķēles  
  • Sviests – 50 g
  • Ķiploka daiviņas – 2
  • Svaigi pētersīļi – neliels saišķītis
  • Sāls, pipari – pēc garšas 

Pagatavošana

Sviestu sajauc ar sasmalcinātiem ķiplokiem, pētersīļiem un sāli. Noņem sēnēm kātiņus, katru galviņu piepildi ar garšaugu sviestu, ietin bekonā un grilē apmēram 10–15 minūtes, līdz sēnes kļūst mīkstas un zeltainas.  

Rupjmaizes grila uzkoda ar tomātu, sieru un bekonu 

Sastāvdaļas

  • Rupjmaize – 6 šķēles
  • Krējuma vai ķiploku mērce – 3 ēd.k.
  • Tomāti – 2 gab.
  • Siers (mocarella, Čedaras siers vai siers ar zaļumiem) – ~100 g 
  • Bekona šķēles – 6 gab. 

Pagatavošana

Maizi apsmērē ar mērci, uzliec tomāta šķēli un sieru. Ietin katru maizīti bekona šķēlē, nostiprini ar zobu kociņu un grilē no abām pusēm, līdz bekons kļūst kraukšķīgs. 

Kartupeļu un cūkgaļās cauraudzītes iesmiņi ar garšaugu sviestu 

 

Autors: Shutterstock.com
Autors: Shutterstock.com

Sastāvdaļas

  • Kartupeļi – 4 vidēji
  • Žāvēta cūkgaļas cauraudzīte– ~300 g
  • Sviests – 50 g
  • Svaigi garšaugi (timiāns, dilles, pētersīļi) – pēc izvēles
  • Sāls, pipari – pēc garšas
  • Iesmi (koka vai metāla) 

Pagatavošana

Sagriez kartupeļus un cauraudzīti plānās šķēlēs. Uzver uz iesmiem pārmaiņus – viena kartupeļa šķēle, viena gaļas šķēle. Grilē ~20 minūtes. Tikmēr sagatavo sviestu ar garšaugiem un pēc grilēšanas iesmiņus apsmērē ar šo garšaugu sviesta maisījumu. 

Grilēti lavaša rullīši ar maltās gaļas pildījumu 

Sastāvdaļas

  • Lavašs – 2 loksnes
  • Maltā gaļa (liellopu vai jauktā) – 400 g
  • Sīpoli – 1 liels
  • Paprika – 1
  • Ķiploks – 2 daiviņas
  • Svaigi zaļumi (pētersīļi, koriandrs) – pēc izvēles
  • Garšvielas (sāls, pipari, paprika, ķimenes) – pēc garšas
  • Eļļa – neliels daudzums 

Pagatavošana

Sajauc maltās gaļas pildījumu ar iepriekš apceptiem sasmalcinātiem dārzeņiem, ķiplokiem un garšvielām. Uzsmērē gaļās masu uz lavaša, sarullē, sagriež ~5 cm gabalos un uzdur uz iesma. Grilē no visām pusēm līdz zeltainam izskatam (~10–15 minūtes). 

Grilētas brusketa maizītes ar papriku un krēmsieru 

 

Autors: Shutterstock.com
Autors: Shutterstock.com

Sastāvdaļas

  • Bagete vai baltmaize – 1 gab.
  • Krēmsiers – ~100 g
  • Paprika (sarkana, dzeltena) – 2 gab.
  • Olīveļļa vai balzamiko mērce – neliels daudzums
  • Sāls, pipari – pēc garšas
  • Zaļumi – pēc garšas  

Pagatavošana

Paprikas grilē, līdz miza kļūst melna, tad ieliec maisiņā vai zem pārtikas plēves uz 10 minūtēm – tā būs vieglāk pēc tam noņemt mizu. Bageti sagriez šķēlēs un apgrauzdē uz grila, apsmērē ar krēmsieru (krēmsieru var sajaukt ar zaļumiem un garšvielām) un virsū liec paprikas strēmeles. Pārlej ar olīveļļu vai balzamiko mērci un, ja vēlies, nedaudz sāli un pipariem. 

 

Pārsteidz savus viesus ar gardām un neredzētām uzkodām šajos Jāņos! Lai gada garākā diena un īsākā nakts ir piepildīta ar smiekliem, dziesmām un sirsnīgām sarunām pie bagātīgi klāta svētku galda! Un, lai gatavošanās svētkiem būtu mierpilna un bez steigas, mēs esam apkopojuši sarakstu ar internetveikaliem, kuros vari iegādāties visu nepieciešamo svētku mielastam – bez rindām un skrējiena pa veikaliem. 

Līgo!  

 

https://infolapa.zl.lv/latvijas-tirgotaju-savieniba-sia/ 

https://infolapa.zl.lv/pigu-latvia-sia/ 

https://infolapa.zl.lv/labiproduktilv/ 

Darba laiks

Šobrīd slēgts

Pirmdiena: 8:00-17:00

Otrdiena: 8:00-17:00

Trešdiena: 8:00-17:00

Ceturtdiena: 8:00-17:00

Piektdiena: 8:00-16:00

Sestdiena: brīvdiena

Svētdiena: brīvdiena

Raksts

upload/2/media/zl-pasta-indeksi-rr-titulbilde-.jpg

Lai sūtījums nonāk īstajās rokās: kā vienkārši un ātri noskaidrot pasta indeksu?

Par spīti informācijas tehnoloģiju straujajai attīstībai, pasta pakalpojumi nav zaudējuši savu aktualitāti un vēl joprojām tiek aktīvi izmantoti, kad nepieciešams nosūtīt vēstuli vai paku. Taču, lai to varētu izdarīt, nepieciešams zināt pasta indeksu – ikvienas adreses būtiskāko sastāvdaļu, kas palīdz nodrošināt kvalitatīvus pasta pakalpojumus un saprast precīzu atrašanās vietu, kur sūtījumu nogādāt. Pasta indekss ļauj ne vien pareizi aprēķināt piegādes izmaksas, bet arī izvairīties no pārpratumiem, kad sūtījums tiek piegādāts uz pavisam citu adresi.

Atrašanās vieta